Information om prepress

Prepress är ett samlingsnamn som används inom den grafiska branschen för allt produktrelaterat arbete som ännu inte gått i tryck. Ordet prepress kommer från engelskan och betyder innan tryck. Arbetsuppgifterna innefattar bland annat typografi och montering. Förr i tiden gjordes dessa uppgifter manuellt men idag görs de vanligen på en dator. Det fortfarande några få tryckerier som har medarbetare som kunskap om hur man utför arbetet analogt. Om du är kund och vill ha någonting tryckt är det bra att läsa på lite innan du lägger din beställning. Då är chansen större att resultatet blir bra.

Prepress kontrollerar färger

Prepress – vad är arbetsuppgifterna?

När ett tryckeri får in en beställning handlar dagens prepress-arbete till exempel om att kontrollera att bildkvaliteten passar för den tänkta tryckmetoden. Formatet måste även överensstämma med offerten. Företaget får underlaget skickat till sig genom ett digitalt dokument, oftast en pdf-fil. Efter kontrollen och den eventuella justeringen av prepress skickas dokumentet vidare till digitaltryckspressarna eller till det som kallas för offset-tryck. Där är det större upplagor av samma sak som trycks. En sådan press kan producera 18 000 ark i timmen.

Som originalare arbetar du med att förbereda text och bild innan tryckning. Förutom att arbeta inom tryckeribranschen kan yrkeskategorin förekomma inom tv-, radio- och webbproduktion. Originalaren är själva navet inom prepress. En duktig originalare kan både trycktekniker, färglära och typografi. Arbetsuppgifterna skiljer sig lite från företag till företag beroende på arbetsplatsens storlek. På webbyråer får originalaren utkastet till det som ska tryckas från art directorn. För dig som vill arbeta inom området kan estetiska utbildningar på gymnasienivå samt utbildningar inom grafisk design på högskola eller universitet vara lämpliga.

Hur beställer du?

Om du som kund vill göra en beställning via nätet är det som sagt bra om du vet lite om processen. När du gör en illustration på datorn används färgsystemet RGB, men aldrig när det gäller tryckproduktion. Alla dokument som är skapade i RGB behöver omvandlas till CMYK som alltså är det systemet som används till tryckalster. Det kan till exempel göras i programmet Photoshop. En del tryckerier vill att du gör detta själv medan andra erbjuder tjänsten att ta hand om hela processen från prepress.

Om du inte har kunskapen är det bra om du anlitar ett tryckeri som även erbjuder en mer omfattande prepress. Detta blir ofta lite dyrare men resultatet kommer att bli bra. När du skickar med bilder är det en fördel om de är av vektortyp. En vektorbild kan förstoras upp obegränsat utan att förlora i kvalitet. Fotografier är exempel på pixelbilder. Bilderna består av små fyrkanter och kan inte förstoras upp hur mycket som helst. Då kommer pixlarna att framträda. En del tryckerier vill ha dina bilder i filformaten EPS eller TIFF.

Arbeta inom prepress

Om du vill arbeta inom prepress är det bra om du har en kreativ sida, tycker om att skapa och har en känsla för design. Yrkestiteln kan variera mellan prepress-operatör, originalare eller layoutare. Du ska ofta kunna program som Photoshop, InDesign och Illustrator. Som prepress-operatör kan du fungera som företagets ansikte utåt och ha kontakt med kunderna. Du ska vara strukturerad och tycka om att arbeta framför datorn. Ditt jobb är att upptäcka fel eller avvikelser och därför måste du också ha ett öga för detaljer.