Webbdesign

Webbdesign – skapa en hemsida

Internet spelar en allt större roll i våra liv och används idag av de flesta i någon kapacitet. På grund av detta blir det allt viktigare för företag att ha en närvaro online. Bland det stora antalet hemsidor som finns idag blir det dock allt svårare att sticka ut i mängden och samtidigt presentera sitt företag på ett tydligt sätt. Det är här webbdesign kan hjälpa till. Genom en väldesignad och responsiv hemsida kan du på ett tydligare sätt visa vad just ditt företag har att erbjuda. God webbdesign är till fördel för alla.

Webbdesign – vad och varför?

Webbdesign är ett stort ämne som innefattar många olika aspekter. Allt från en hemsidas innehåll till dess utseende samt hur den reagerar på användarens handlingar är en del av det. Det handlar till stor del om att organisera sin hemsida på ett sätt som känns logiskt för användaren. En bra hemsida förstärker ditt märke och lyfter fram vad ditt företag kan erbjuda. För att lyckas med detta är det viktigt att känna till vilka verktyg som finns tillgängliga och på vilket sätt de kan hjälpa dig.

Det viktigaste att tänka på när man designar en hemsida är att sätta användaren i centrum. Fundera på vem just din hemsida riktar sig till och anpassa den efter detta. Kom ihåg att häftiga effekter och snygga färger inte är det enda som bra webbdesign handlar om, även om det naturligtvis har sin plats. Sidan måste vara organiserad på ett logiskt sätt så att användarna lätt kan hitta vad de letar efter. Den måste också bete sig som förväntat, så att inga kommandon gör att det sker saker som uppfattas som märkliga eller på annat sätt förvirrande.

En responsiv hemsida

Idag är det många som använder sig av smartphones eller surfplattor för att surfa på webben. Det finns en mängd olika enheter där skärmstorlek och upplösning varierar. Naturligtvis vill du att din hemsida ska se bra ut oavsett vilken enhet den visas på. Det är här responsiv webbdesign blir användbart. Enkelt uttryckt innebär det att hemsidan anpassar sig efter skärmen den visas på. Bilder och text kan till exempel ändra storlek efter mängden tillgängligt utrymme så att de alltid syns tydligt.

Kan man då inte bara göra en alternativ version av sin hemsida och slippa att krångla med responsiv webbdesign? Det går självfallet bra men med en responsiv hemsida får du ett mer konsekvent utseende. Detta gör att allt innehåll alltid finns tillgängligt för användaren oavsett var denne än befinner sig. Du slipper dessutom dubbelt arbete med att uppdatera två versioner av samma webbplats. Det har även fördelen att besökare alltid kan navigera din hemsida och inte behöver lära sig olika layouts.

Logisk och reponsiv

I dagens samhälle kan alla företag ha nytta av en stark närvaro på internet. Detta inkluderar en hemsida där det tydligt framgår vad just ditt företag har att erbjuda. För att lyckas med det behövs bra webbdesign. En bra hemsida är tydlig och lätt att navigera, med användarens behov i centrum. Det är också viktigt att man anpassar sig efter modern teknik, bland annat genom att skapa en responsiv hemsida som fortsätter att se bra ut oavsett vilken enhet den visas på.